b24 b24 - 4 years ago 1403
PHP Question

model->attributes in Yii2 always has NULL value

I have one temporary model as viewModel. In my CRUD actions (for example actionCreate) I want to get this viewModel data and assign that to a ActiveRecord model. I used below code but my model object atrribute always show NULL value for attributes:

$model = new _Users();
if ($model->load(Yii::$app->request->post())) {
Yii::info($model->attributes,'test'); // NULL
$attributesValue =[
'title' => $_POST['_Users']['title'],
'type' => $_POST['_Users']['type'],
];
$model->attributes = $attributesValue;
Yii::info($model->attributes,'test'); // NULL

$dbModel = new Users();
$dbModel->title = $model->title;
$dbModel->type = $model->type . ' CYC'; // CYC is static type code
Yii::info($dbModel->attributes,'test'); // NULL

if ($dbModel->save()) {
return $this->redirect(['view', 'id' => $dbModel->id]); // Page redirect to blank page
}
}
else {
return $this->render('create', [
'model' => $model,
]);
}


I think $model->load(Yii::$app->request->post()) not working and object attribute being NULL. Is it Yii2 bug or my code is incorrect??

Answer Source

If there is no rule for your attribute the $model->load() will ignore those not in the rules of the model.

Add your attributes to the rules function

public function rules()
{
    return [
        ...
        [['attribute_name'], 'type'],
        ...
    ];
}
Recommended from our users: Dynamic Network Monitoring from WhatsUp Gold from IPSwitch. Free Download