Fokwa Best Fokwa Best - 2 months ago 35
Linux Question

Unable to start laravel development server on linux

I am using laravel 5 for my project and everything has been working fine but recently I am facing this problem which I done understand.

devboy@devboy-hp ~/sonel_ims_project/ims_eneo $ php artisan serve
Laravel development server started on http://localhost:8000/
[Fri Nov 13 12:00:56 2015] Failed to listen on localhost:8000 (reason: Address already in use)


I have tried
devboy@devboy-hp ~ $ sudo netstat -plnt
and get

Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 192.168.122.1:53 0.0.0.0:* LISTEN 1840/dnsmasq
tcp 0 0 127.0.0.1:631 0.0.0.0:* LISTEN 1985/cupsd
tcp 0 0 127.0.0.1:8888 0.0.0.0:* LISTEN 7563/php-5.6.3
tcp 0 0 0.0.0.0:25 0.0.0.0:* LISTEN 1656/master
tcp 0 0 0.0.0.0:443 0.0.0.0:* LISTEN 6966/httpd
tcp 0 0 0.0.0.0:445 0.0.0.0:* LISTEN 740/smbd
tcp 0 0 127.0.0.1:6942 0.0.0.0:* LISTEN 7442/java
tcp 0 0 127.0.0.1:8000 0.0.0.0:* LISTEN 6931/php-5.6.3
tcp 0 0 0.0.0.0:6667 0.0.0.0:* LISTEN 1539/ircd
tcp 0 0 0.0.0.0:139 0.0.0.0:* LISTEN 740/smbd
tcp 0 0 127.0.0.1:63342 0.0.0.0:* LISTEN 7442/java
tcp 0 0 0.0.0.0:80 0.0.0.0:* LISTEN 6966/httpd
tcp6 0 0 :::21 :::* LISTEN 7337/proftpd: (acce
tcp6 0 0 ::1:631 :::* LISTEN 1985/cupsd
tcp6 0 0 :::3128 :::* LISTEN 1416/squid3
tcp6 0 0 :::25 :::* LISTEN 1656/master
tcp6 0 0 :::445 :::* LISTEN 740/smbd
tcp6 0 0 :::3306 :::* LISTEN 7343/mysqld
tcp6 0 0 :::139 :::* LISTEN 740/smbd


Then I change port like so
php artisan serve --port="8888"

but get similar error like below after a while:

Laravel development server started on http://localhost:8888/
[Fri Nov 13 12:01:02 2015] Failed to listen on localhost:8888 (reason: Address already in use)


The first time it happened, it was java using port 8000, so I killed the process and started the server and it worked. Upon stopping and restarting, I get the same error. What could be the problem (as I said everything has been working fine except now and I have not done any major update)?

Answer

This is exactly what I did for the problem.

  1. I exit PHPStorm
  2. sudo netstat -plnt
  3. kill 7563 (Process using port 8888)
  4. kill 6931 (Process using port 8000)
  5. sudo /opt/lampp/lampp restart (Restart my server altogther)
  6. php artisan serve
  7. Launch PhpStorm

Now everything is working fine. What caused the problem anyway?