Derek Derek - 5 months ago 203
Java Question

Maven- No plugin found for prefix 'spring-boot' in the current project and in the plugin groups

I am trying to build a springboot project I built with Spring Tools Suite. I get the following error when I execute

$mvn spring-boot:run


Downloading: https://repo.maven.apache.org/maven2/org/codehaus/mojo/maven-metadata.xml
Downloading: https://repo.maven.apache.org/maven2/org/apache/maven/plugins/maven-metadata.xml
Downloaded: https://repo.maven.apache.org/maven2/org/apache/maven/plugins/maven-metadata.xml (13 KB at 14.0 KB/sec)
Downloaded: https://repo.maven.apache.org/maven2/org/codehaus/mojo/maven-metadata.xml (20 KB at 21.8 KB/sec)
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] BUILD FAILURE
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Total time: 2.032 s
[INFO] Finished at: 2015-06-15T17:46:50-04:00
[INFO] Final Memory: 11M/123M
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[ERROR] No plugin found for prefix 'spring-boot' in the current project and in the plugin groups [org.apache.maven.plugins, org.codehaus.mojo] available from the repositories [local (/Users/admin/.m2/repository), central (https://repo.maven.apache.org/maven2)] -> [Help 1]
[ERROR]
[ERROR] To see the full stack trace of the errors, re-run Maven with the -e switch.
[ERROR] Re-run Maven using the -X switch to enable full debug logging.
[ERROR]
[ERROR] For more information about the errors and possible solutions, please read the following articles:
[ERROR] [Help 1] http://cwiki.apache.org/confluence/display/MAVEN/NoPluginFoundForPrefixException`


Heres my pom.xml plugin

<build>
<plugins>
<plugin>
<groupId>org.springframework.boot</groupId>
<artifactId>spring-boot-maven-plugin</artifactId>
<configuration>
<arguments>
<argument>--spring.profiles.active=dev</argument>
</arguments>
</configuration>
</plugin>
</plugins>
</build>


I tried the jhipster plugin above and no change in the error.

Answer

If you are using Spring Boot for application, forgetting to add

<parent>
    <groupId>org.springframework.boot</groupId>
    <artifactId>spring-boot-starter-parent</artifactId>
    <version>1.2.7.RELEASE</version>
 </parent>

can cause this issue, as well as missing these lines

<repositories>
    <repository>
        <id>spring-releases</id>
        <url>https://repo.spring.io/libs-release</url>
    </repository>
</repositories>
<pluginRepositories>
    <pluginRepository>
        <id>spring-releases</id>
        <url>https://repo.spring.io/libs-release</url>
    </pluginRepository>
</pluginRepositories>
Comments