Saumik Bhattacharya Saumik Bhattacharya - 19 days ago 13
PHP Question

Connection to LocalHost/10.0.2.2 from Android Emulator timed out

Although this question has been asked multiple times in StackOverflow and I went through many of them, still I couldn't resolve my issue or I am not able to find out the root cause of the issue. Hence, posting a new question.

Below are the list of links I went through --


  1. How to connect to my http://localhost web server from Android Emulator in Eclipse

  2. Accessing localhost:port from Android emulator

  3. How can I access my localhost from my Android device?

  4. how to connect localhost in android emulator?



Here goes my code --

protected Void doInBackground(Void... params)
{
try
{
HttpURLConnection connection = null;

URL url = new URL("http://10.0.2.2:8080/android_connect/user_registration.php");
connection = (HttpURLConnection)url.openConnection();
connection.setDoOutput(true);
connection.setDoInput(true);
connection.setRequestMethod("POST");
connection.setUseCaches(false);
connection.setConnectTimeout(720000000);
connection.setReadTimeout(72000000);
connection.connect();

OutputStreamWriter output = new OutputStreamWriter(connection.getOutputStream());
output.write(emp_details.toString());
output.flush();
output.close();

HttpResult = connection.getResponseCode();

connection.disconnect();
}
catch(Exception e)
{
e.printStackTrace();
}
return null;
}


I am trying to connect Android with MySQL database using PHP through WAMP server. The PHP file (user_registration.php) is being saved in the below path --

C:\wamp\www\android_connect


Now after executing the code, I am getting an error like "java.net.SocketTimeoutException: failed to connect to /10.0.2.2 (port 8080) after 720000000ms: isConnected failed: ETIMEDOUT (Connection timed out)".

I went through the particular link in order to resolve this issue --

Android connection to localhost

But could not understand how it has been resolved! :)

Can you please help me in this case? Please note I am using Android Studio for my build.

Thanks in advance!

Answer

I have figured out the reason why it was not working. There were two issues --

  1. The IP Address was not correct. So I changed the IP Address from 10.0.2.2 to the IPv4 address.

  2. Also the port number 8080 was not correct. I have set my own port number in httpd.conf file, like ##Listen 12.34.56.78:8383Listen 0.0.0.0:8383Listen [::0]:8383##, under Apache and I used the same.

After changing both and re-starting the WAMP server, it worked like a charm.