Jayson Tamayo Jayson Tamayo - 3 months ago 13
Android Question

WebView in Fragment not loading page

I have put a

WebView
in the layout of my Fragment:

<FrameLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
android:layout_width="match_parent"
android:layout_height="match_parent"
tools:context="com.deped.k12.GradeSheet"
android:background="#fafafa">

<!-- TODO: Update blank fragment layout -->

<WebView
android:layout_width="match_parent"
android:layout_height="match_parent"
android:id="@+id/webView" />

</FrameLayout>


But when I try to load any website from it. I just get a blank
WebView
:
enter image description here

I tried looking for error messages in the Android Monitor but there are none.

Here's the code I use in the Fragment to load a URL:

@Override
public View onCreateView(LayoutInflater inflater, ViewGroup container,
Bundle savedInstanceState) {
// Inflate the layout for this fragment
View view = inflater.inflate(R.layout.fragment_grade_sheet, container, false);

String url = "http://www.google.com/";
WebView wv = (WebView)view.findViewById(R.id.webView);
WebSettings settings = wv.getSettings();
wv.setWebChromeClient(new WebChromeClient() {
});
final String mimeType = "text/html";
final String encoding = "UTF-8";
String html = "";
settings.setJavaScriptEnabled(true);
wv.loadDataWithBaseURL(url, html, mimeType, encoding, "");


return view;
}


I also added the correct permission:

enter image description here

What might be the problem here?

Answer

The following code works for me:

WebView webView = (WebView) view.findViewById(R.id.webView);
webView.setWebViewClient(new WebViewClient());
webView.getSettings().setJavaScriptEnabled(true);
webView.loadUrl(url);

I don't really know if you just have to add a WebViewClient.

More informations: WebViewClient vs WebChromeClient