Dutchman08 Dutchman08 - 24 days ago 19
PHP Question

Cannot access vagrant vm from the host machine

I've set a vagrant virtual box with Puphpet which is running fine (in Ubuntu 14.04) and I'm able to connect to it via ssh. I've also used vagrant hostmanager to get the vm's IP automatically added to the hosts file.

This is the hosts file:

127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 pcuser-HP-EliteBook-8470p

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters


## vagrant-hostmanager-start id: 2314dd30-24cf-4122-8779-8b755f5e6186
172.22.22.22 projectname.local
172.22.22.22 www.projectname.local
## vagrant-hostmanager-end

## vagrant-hostmanager-start id: c20d4d7f-3ada-4b2a-b142-e44826571754
192.168.56.101 machine1.puphpet
192.168.56.101 symfony.dev
## vagrant-hostmanager-end


The problem is when I try to access the VM from the host either through the IP address or through the virtual host server name I've set (symfony.dev).

Either time it's unable to connect to it, although I've pinged the machine IP from the host and it's responding fine.

At first I didn't have the vagrant hostmanager installed and just added the IP and the virtual host server name (symfony.dev) manually to the hosts file but it wasn't able to connect.

I've checked the settings in config.yaml file and they all seem to be fine:

vagrantfile:
target: local
vm:
provider:
local:
box: puphpet/ubuntu1404-x64
box_url: puphpet/ubuntu1404-x64
box_version: '0'
chosen_virtualizer: virtualbox
virtualizers:
virtualbox:
modifyvm:
natdnshostresolver1: false
showgui: 0
vmware:
numvcpus: 1
parallels:
linked_clone: 0
check_guest_tools: 0
update_guest_tools: 0
machines:
vflm_zaw8al7jczu3:
id: machine1
hostname: machine1.puphpet
network:
private_network: 192.168.56.101
forwarded_port:
vflmnfp_67om22p4f0j3:
host: '5608'
guest: '22'
memory: '1024'
cpus: '1'
provision:
puppet:
manifests_path: puphpet/puppet/manifests
module_path:
- puphpet/puppet/modules
- puphpet/puppet/manifests
options:
- '--verbose'
- '--hiera_config /vagrant/puphpet/puppet/hiera.yaml'
synced_folder:
vflsf_y5mnuhi3ihqh:
source: ./
target: /var/www
sync_type: nfs
smb:
smb_host: ''
smb_username: ''
smb_password: ''
mount_options:
dir_mode: '0775'
file_mode: '0664'
rsync:
args:
- '--verbose'
- '--archive'
- '-z'
exclude:
- .vagrant/
- .git/
auto: 'true'
owner: www-data
group: www-data
usable_port_range:
start: 10200
stop: 10500
post_up_message: ''


Do I need to change anything in the configuration or what am I missing or doing wrong?

Any help is greatly appreciated.

Answer

you start your server but its bound to 127.0.0.1 / localhost IP so its only accessible from the VM

you need to start it using the IP of the VM or the 0.0.0.0 IP. something like this should work

php bin/console server:start 0.0.0.0:8000
Comments